Dreigend tekort aan rollators

Bij zorginstellingen tijdelijke en projectmatige inzet van finance & control professionals. Vakinhoudelijke expertise en pragmatische oplossingen. Dat is wat DEFINANCIALS in de Zorg voor u doet.

Mijn blog van augustus 2012: Eind vorige eeuw zijn er al onderzoeken gedaan naar de effecten van de vergrijzing op de gezondheidszorg. De vraag naar zorg zal toenemen terwijl er minder mensen beschikbaar zullen zijn om die zorg te leveren. Hoe lossen we dat nu op?

E-Health
Er moet bezuinigd worden om de zorg betaalbaar te houden en er moet effectiever gewerkt worden om met minder mensen meer zorg te kunnen leveren. Wist u dat contacten tussen arts en patiënt al met 50 procent kunnen worden verminderd door het eerste consult telefonisch of webbased te doen? En dat chronisch zieken en patiënten in de geestelijke gezondheidszorg door e-Health toepassingen minder vaak naar een kliniek hoeven te komen? En wist u dat een gemiddelde thuiszorg cliënt per jaar ongeveer 100 euro aan medicijnen en materialen teveel verstrekt krijgt? Voorbeelden van low hanging fruit als het gaat om het effectiever maken van de zorg.

Health
Het grootste positieve effect wordt echter behaald wanneer we met zijn allen gezonder gaan leven, door betere voeding en meer beweging. Dagelijks spreek ik medici die fantastische ideeën hebben om deze “health” te bevorderen. Helaas is het nog steeds zo dat de huidige zorgfinanciering vooral gericht is op een vergoeding van het aantal verbruikte zorgeenheden, zoals arts-patiënt contacten, ingezette uren of verbruik van medicijnen en hulpmiddelen. Zolang de ‘reparatie’ van mensen meer geld oplevert dan het onderhoud, blijft het lucratiever om te repareren, en komt er van deze ideeën helemaal niets terecht!

Levertijd
Onlangs las ik in een bericht dat er een schrijnend tekort dreigt aan rollators. Ouderen die een rollator willen, krijgen een hagelnieuwe vanuit het basispakket vergoedt. Wanneer de rollator niet meer nodig is, wordt deze vaak afgedankt. Maar wat doen we als over een paar jaar de babyboomers slecht ter been raken, hoe gaan fabrikanten dan voldoen aan die enorme vraagtoename? Hopelijk heeft u de rollator van oma dan nog in de schuur staan, want de verwachting is dat de levertijd van een nieuwe enorm zal zijn.

2 gedachten over “Dreigend tekort aan rollators”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *