Wolle is Kinne

Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum gaat definitief dicht. De rechtbank in Leeuwarden heeft de eigenaar, de Zorggroep Pasana, failliet verklaard. 260 medewerkers verliezen hun baan.

Ik las dit bericht in de digitale versie van het Nieuwsblad voor Noordoost-Friesland. Leuk van lokale media is dat deze altijd meer informatie geeft over het voortraject, de achtergronden en de personen die erbij betrokken zijn. Ook lees je dan reacties van mensen uit de regio, bijvoorbeeld van een lezer die de schuld geeft aan het zorgstelsel: “….omdat ieder er grof aan moet verdienen”, of een andere reactie “De bestuurders hebben toch wel hun bonus gehad?”

Sionsberg

Dit faillissement roept veel emoties op bij betrokkenen, zo blijkt. Tja, en waar ligt dan de waarheid met betrekking tot de oorzaak van dit faillissement? De officiële verklaring is dat de groep, waar De Sionsberg onderdeel van uitmaakte, gebukt ging onder een te hoge schuldenlast. Volgens ingewijden zijn de te hoge overheadkosten veroorzaker van het faillissement.

 

Voldoende bestaansrecht?

De Sionsberg is in 1956 gebouwd op initiatief van de kerken in de regio. Aanleiding was dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Leeuwarden was en omdat in die tijd weinig mensen een auto hadden, was de zorg voor veel mensen moeilijk bereikbaar. De oprichting werd mede mogelijk door tienduizenden donateurs en o.a. een lucifers actie. In de winkels werden luciferdoosjes verkocht waarvan de opbrengst naar het ziekenhuis ging. Zonder deze acties was de begroting van toen ongeveer € 1 mln nooit rondgekomen. In de jaren daarna is een ziekenhuisje ontstaan met een omvang van ongeveer € 36 mln omzet (2012).

Financieel gezien is De Sionsberg al vaker in de problemen geweest, in 2011 dreigde zelfs een sluiting van enkele afdelingen voor acute zorg. Er is toen een actiegroep “Red De Sionsberg” opgericht die diverse acties organiseerden waaronder een protestmars, handtekening acties, diverse bezoeken aan Den Haag en zelfs een stille tocht.

 

Actiegroep ontbonden

Begin dit jaar leek het vertrouwen terug te zijn. Het pand werd flink verbouwd en de indeling van het ziekenhuis aangepakt waardoor een meer efficiënte bedrijfsvoering zou ontstaan. Er was zoveel vertrouwen dat de actiegroep “Red De Sionsberg” zelfs werd opgeheven. Nu negen maanden later, heeft de werkelijkheid alsnog keihard toegeslagen.

De medisch specialisten van De Sionsberg laten in ieder geval zien over ondernemerschap te beschikken, zij hebben direct een actiegroep opgericht “Behoudt De Sionsberg” en het initiatief genomen voor een doorstart van het ziekenhuis. Op hun website (www.mcsionsberg.nl) is te lezen wat de speerpunten zijn van het “nieuwe” MC De Sionsberg.

 

De geschiedenis herhaalt zich

En net als in 1956 worden de bewoners uit de regio en stakeholders gevraagd een steentje bij te dragen, men kan middels crowdfunding zelfs aandeelhouder worden. De leus van de actiegroep is “Wolle is Kinne!” Ik spreek geen Fries maar begrijp precies wat ze bedoelen en zeg op mijn beurt: “Ik hoopje dat it slagget, soad sukses!”